top of page

Extra lesideeën
Nog meer mediawijsheid?
Heb je de smaak te pakken gekregen? Er zijn nog genoeg mediawijsheid onderwerpen die niet in deze lessenserie zijn opgenomen. Hieronder zijn een paar onderwerpen die je nog met de klas kan behandelen met links naar bruikbare websites.
Veel plezier!
Sexting en Grooming
Sexting is het sturen van intieme foto’s via het internet. Jongeren doen dit regelmatig en zien dit ook niet als een probleem. Het kan wel een probleem worden als een foto wordt doorgestuurd naar anderen. Als je dit onderwerp bespreekt in de klas is het raadzaam om de leerlingen adviezen te geven en niet aan te geven dat ze dit beter nooit kunnen doen. Tips die je kunt meegeven zijn: Stuur nooit een intieme foto naar mensen die je niet kent of waar je geen relatie mee hebt. Zorg dat je niet herkenbaar in beeld bent (zonder gezicht, tatoeage of herkenbare moedervlek). Doe het alleen als je het zelf wilt. Bewaar de berichtjes die je hebt gestuurd (als het toch mis gaat heb je bewijsmateriaal). Ontvang je een intieme foto, stuur deze dan nooit door! Besef je dat alles wat je online zet ook online blijft.
Check Internetsoa.nl voor een mooi lespakket over flirten via internet.
Grooming is het winnen van het vertrouwen van een kind met als doel tot seksueel contact te komen. Dit fenomeen gebeurd digitaal en daardoor is het lastig voor jongeren om erachter te komen met wie ze daadwerkelijk te maken hebben. Grooming is eigen digitaal kinderlokken en ook strafbaar. Informeer de leerlingen over dit fenomeen en maak ze weerbaar met deze online les over grooming!
Twee dagen offline?
Kijk of je de leerlingen zover kunt krijgen om twee dagen offline te zijn. De leerlingen leveren de telefoon in en de docent doet hieraan mee. Zorg ervoor dat je vervolgens ook de lessen offline faciliteert. Speel ouderwetse bordspelletjes tijdens de mentorlessen en vraag de leerlingen om met ouders te praten over de tijd voor de smartphone/internet.
Diploma veilig internet
Op deze website leren de leerlingen door middel van een spel wat ze wel en niet moeten doen als ze op het internet zitten. Het spel is erg leuk om te spelen. Als docent kan je een account aanmaken (gratis) en zo de voortgang van de leerlingen volgen. De leerlingen moeten zich dan wel eerst registeren.
Minicursussen digitale vaardigheden
Hebben de leerlingen nog geen basale vaardigheden op Word/PowerPoint of internet? Laat ze minicursussen volgens via ‘op expeditie’ (open met Google Chrome!). Dit is een initiatief van Noordhoff Uitgevers en is gratis te gebruiken
25 manieren om te vragen naar…..
Op mijnkindonline.nl staat heel veel informatie voor docenten en ouders over mediawijsheid. Zo zijn er ook artikelen te vinden waarin voorbeeld vragen staan om in een goed dialoog te komen met de leerlingen.
Vragen naar wat voor vlogs jij kijkt
Vragen naar wat voor selfies jij op het internet zet
Vragen naar wat jij vindt van sexting
Vragen naar hoe het was op het internet
Vragen naar hoe jij je internet privacy regelt
Verwijderde tweets van politici
Voor de gevorderde leerlingen. Op deze website vind je tweets die politici weer hebben verwijderd. Laat leerlingen onderzoeken welke tweets verwijderd zijn en waarom. Ook een mooie manier om te laten zien dat alles wat je op het internet zet nooit volledig zal verdwijnen.
Classtools
Op classtools.net zijn veel tools te vinden om je lessen op te leuken. Maak een simpele game voor leerlingen (alleen vragen en antwoorden invullen) of een interactieve poster. Probeer eens wat uit en zie hoe makkelijk het allemaal werkt!
bottom of page